2017. évi rendezvényeink

Egyesületünk 2017. évben sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett NEA-MA-17-SZ pályázaton szakmai programja megvalósítása érdekében. Településünk életében elsőként rendeztük meg az I. Sárpilisi magbörzét, a Virág ünnepe rendezvényünket, és a Szépitsük Sárpilist! közösségi összefogáson és önkéntességen alapuló rendezvényünket.

2017. szeptember 16. - Sárpilis A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció!

Program

A helyi lakosság részére előadást tartunk a Sárköz klímájához leginkább megfelelő egynyári virágok fajtaválasztékáról, magról szaporításáról, gondozásáról. Az előadást követően magbörzét tartunk, ahol a résztvevők saját maguk által szedett virágmagjaikat szétoszthatják, illetve beszerezhetnek újakat. A résztvevők színes tájékoztatót kapnak az elhangzottakról. Itt hirdetjük meg az első alkalommal a "Legszebb virágoskert" versenyt, amely során a zsűri 2017. június 30-án pontozza a benevezett virágoskerteket, és az első 3 helyezett a kertészkedéshez kapcsolódó ajándékot kap, a többi résztvevő pedig oklevelet.

Rendezvényünkről:

A Sárköz Természetjáró Egyesület 2017. április 29.-én 16.00 órakor tartotta a "Sárköz virágai" rendezvény keretén belül az első Sárpilisi magbörzét az iskola épületének ebédlőjében. Az országban másutt az utóbbi fél évtizedben a magbörzék immár népszerű események, főleg alternatív- és ökológiai gazdálkodói körökben, Sárpilisen azonban ez a mostani volt az első közösségi magbörze!

A börzéhez szükséges felszerelés (kis zacskók, papírtálcák, cserepek, virágládák) biztosításán túl gondoskodtunk arról is, hogy a magkínálatban igazi tájfajták is legyenek, továbbá rengeteg szobanövény csemete is várta új gazdáját. Az érdeklődőknek üdítőn és szárazsüteményeken kívül egy kiadvánnyal is kedveskedtünk, amelyben bemutattuk a Sárköz klímájához leginkább alkalmas egynyári virágokat.

A Sárköz, mint peremtáj nemcsak felépítésben, szerkezetében, morfológiájában határ, hanem éghajlatilag is. A napfénytartam: 2000-2050 óra/év között alakul. Ez a terület pedig az ország egyik legnapsütöttebb része. A kistáj éghajlata mérsékelten meleg-mérsékelten száraz. Az éghajlati-időjárási elemek (a hőmérséklet, a napfénytartam és a csapadék) átlagértékei a déli területeken általában magasabbak, mint a északin. Az évi középhőmérséklet északi részén 10,5 °C, a délin 10,6-10,7 °C. A csapadék évi mennyisége 600-650 mm.

Klímánkhoz tehát a hosszú tenyészidejű, szárazságtűrő virágok alkalmazkodtak a leginkább, úgy, mint a büdöske, legényrózsa, vadpetúnia, kukacvirág, levendula, dísznapraforgó, őszirózsa.

Látogatóinknak ezekből a virágokból is kínáltunk magokat, illetve többféle virágpalánta is felajánlásra került.

Információs táblánkon bemutattuk a hosszú, közepes, és rövid tenyészidejű virágfajtákat, továbbá a magról vetés és palántázás fortélyait. A zöldségtermesztőknek is kedvében szerettünk volna járni, ezért a www. gazigazito.hu oldalról letöltött grafikán bemutattuk a különböző zöldségek fényigény szempontjából ideális ültetési helyét. Különleges, olcsó és könnyen megvalósítható kerti dekorációkat is bemutattunk.

A rendezvényen egyesületünk elnöke, Dr Figler Hedvig interjút adott a Sárpilisi Helyi Televíziónak, amelyben bemutatta egyesületünk céljait, és a 2017. évben tervezett, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából finanszírozott programjait.

Egyesületünk egyik legfontosabb célkitűzése volt a 2017. évben, hogy a 2017. július 14.-16. között Sárpilisen megrendezésre kerülő 50. Jubileumi Sárközi Lakodalom hagyományőrző rendezvény részét képező "Tiszta, virágos Sárköz" versenyben településünk a verseny történetében először elnyerje az első helyet és magáénak mondhassa a vándorserleget. A magbörzén résztvevőket ennek érdekében arra kértük, hogy udvarukban, és házaik előtt lehetőleg minél több virágot ültessenek. Kezdeményezésünket a résztvevők és később a lakosság is pozitívan fogadta, és sokan nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a versenyben sikeresen szerepeljen kis falunk.

Nagy örömünkre a magbörzén az összes cserepes szobanövény és virágpalánta új gazdára talált, és sok-sok felesleges virágmag bekerülhetett az anyaföldbe.

Résztvevőink visszajelzése alapján jövőre korábbi időpontra (március hónap) szervezzük a magbörzét, sokkal nagyobb mennyiségű virágpalántával készülünk, és újításként zöldségpalántákat is beszerezhetnek a kertészkedni vágyók. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a magbörze népszerűsítésére, reklámozására, ugyanis sokan jelezték a rendezvényt követően, hogy szívesen eljöttek volna.

Összességében sikeres volt a rendezvény, a Tolna Megyei Népújság 2017. május 4.-ei számában rövid összefoglaló is készült róla.

Ezúton is köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatását, egyesületünk tagjainak a szervezéssel kapcsolatos munkát, a résztvevőknek pedig az érdeklődést és a sok-sok magot és palántát! Találkozzunk jövőre újra a II. Sárpilisi magbörzén!

Program

Hagyományteremtőnek szánjuk ezt a napot. A rendezvény napján a résztvevőknek rövid ismertetést tartunk az egynyári virágpalánták kiültetésének technikájáról, bemutatjuk a szükséges eszközöket. Ezt követően az egyesületünk által megtermelt és az önkormányzat által vásárolt virágokat kiültetjük közterületre. Önkénteseink másik csoportja a település utcáin szemétszedést végez. A rendezvényekkel szeretnénk feléleszteni az emberekben a közösséghez tartozás érzését, bemutatni a fiataloknak, gyerekeknek, hogy a kertészkedés, a szemétszedés nem szégyen, ellenkezőleg, elismerést érdemlő tevékenység.

Rendezvényünkről:

Egyesületünk székhelyén az idén kísérleti jelleggel 15 féle egynyári virágmagból neveltünk síkfólia alatt, illetve virágládában virágpalántát, amelyet falunk közterületi virágágyásaiba terveztünk kiültetni. Az idei év tapasztalatai alapján a büdöske és a mézvirág bizonyult a legjobb választásnak, gyorsan fejlődnek a palánták fűtés nélkül is és jól bírják a palántázást. Tagjaink és önkéntseink közreműködésével már április hónap végén megkezdtük a közterületi virágágyások gyommentesítését, előkészítettük a talajt a virágosításhoz. Április hónap végén kiültettük az általunk termesztett büdöskét és mézvirágot 3 virágágyásba, illetve a főutcán található kút köré. Legnagyobb örömünkre ezek a virágok megeredtek és mivel szárazságtűrőek, sokkal erőteljesebben fejlődtek és szebben díszítenek, mint az előnevelt cserepes egynyáriak. Május hónap elején az önkormányzat által vásárolt nagyobb mennyiségű egynyári virágpalántákat a közfoglalkoztatott dolgozókkal együtt telepítettük.

Rendezvényünk napján, 2017. május 27.-én a reggeli órákban kiültettük az önkormányzat által vásárolt, továbbá az egyesületünk által megtermelt, de lassabban fejlődő egynyári palántákat a még üres virágszigetekbe, a már telepített ágyásokat kigazoltuk, megöntöztük. Ezt követően bekapcsolódtunk az önkormányzat által ugyanezen napra szervezett gyermeknapi programba, ahol a településünkön működő egyesületek játékos vetélkedőkkel szórakoztatták a gyermekeket. A Sárköz Természetjáró Egyesület standjánál a gyermekek különböző nehézségű labirintusból keresték a kivezető utat, a kisebbek színes fotókirakóval szereztek cukorkát és a büfében beváltható zsetonokat, valamint páros lépegetővel és célbadobással tettük próbára az ügyességüket. Játékaink nagyon népszerűek voltak, jövőre ugyanezekkel és további népi játékokkal ismét szeretnénk részt venni ezen a közösségépítő, jó hangulatú rendezvényen.

A gyermeknapi programok végén egyesületünk tagjai és önkéntsei a közterületeket megtisztították az eldobált szeméttől. Egyesületünk a rendezvény zárásaként bográcsos gulyással és zenei műsorral köszönte meg az önkénteseknek és segítőknek az egyesületünk céljainak megvalósításában tett segítségüket, közreműködésüket. Bízunk benne, hogy jövőre is lehetőségünk lesz ezt a közösségi kezdeményezést folytatni, és a program során felmerült sok-sok új ötletünket megvalósítani!

Ezúton is köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatását!

Program

A rendezvény kezdő programja egy előadás, amelynek keretében ismertetjük az oltott mész felhasználásának történetét, népi hagyományait. Gyakorlott festő szakember ismerteti a mész előnyeit a műanyag alapú festékekkel szemben, továbbá a bekeverésének és felhordásának technikáját. Ezt követően a megjelent résztvevőkkel és önkénteseinkkel az előzőleg engedélyezett objektumokat lemeszeljük. Önkénteseink másik csoportja a település utcáin szemétszedést végez, jó példát mutatva a lakosságnak.

Rendezvényünkről:

2017. évben egyesületünk legsikeresebb programja volt a "Szépítsük Sárpilist" közösségi kezdeményezés. Településünk adott otthont az idei évben a Sárköz legnagyobb ünnepének, a Sárközi Lakodalomnak, amelyre nagyszámú látogatót vártunk. A rendezvény része a "Tiszta, virágos Sárköz " verseny. Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis települések delegáltjaiból álló zsűri végigjárja a településeket és a közterületek gondozottsága, virágosítása, középületek megjelenése, és a teljes településkép alapján pontozza a településeket. A győztes település polgármestere a lakodalmi ünnepségen veheti át az előző győztes település polgármesterétől a vándorsereleget, amelyet a következő hagyományőrző lakodalomig magáénak mondhat. Egyesületünk az önkormányzat maximális  támogatásával célul tűzte ki, hogy idén, először a verseny több mint 15 éves történetében, Sárpilis elhozza a vándorserleget. Ennek érdekében hirdettük meg a "Szépítsük Sárpilist!" felhívást, amelynek keretében az üresen álló, elhagyott ingatlanok, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló ingatlanok külső megjelenését szépítettük hagyományos anyagok, többnyire mész felhasználásával. Felhívásunk hatására a falunk lakói egy emberként mozdultak meg, és sorra szépültek a homlokzatok, kerítések. Külön említést érdemel a Kossuth utca, amely a kezdeményezés hatására falunk legszebb utcája lett!

Rendezvényünk napján, 2017. június 17.-én tagjainkkal és önkéntseinkkel találkoztunk a székhelyünkön, ahol a meghívott festő szakember rövid tájékoztatást tartott az eszközök helyes használatáról, a mész bekeverésének technikájáról, majd az előzőleg engedélyezett, önkénteseink által kijavított falfelületeket lemeszeltük. Igy szépült meg többek között a református parókia, a faluház, több 100 évnél idősebb magtároló külső fala és a főutcán található téglakerítések. Nagy örömünkre önkéntseink között, velünk együtt dolgozott falunk polgármestere és két települési képviselő is. A fárasztó, de nagyon látványos erdményt hozó munkánk meghozta az eredményét: 2017. július 10. napján tartott falubejárás során a zsűri maximális pontszámot adott Sárpilisenk, így 2 évig bizonyosan miénk a "Tiszta, virágos Sárköz" vándorserlege!

Köszönettel tartozunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap fenntartóinak, támogatásuk nélkül ez a siker nem valósulhatot volna meg ennyire rövid idő alatt!

Ilyen volt, ilyen lett!

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban "nagytakarítanak" a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj! Ezt az e-mail címeddel vagy a Facebook profiloddal tudod megtenni. Ha előbbit választod, akkor keresd visszaigazoló levelünket postafiókodban. Ha a regisztráción túl vagy, akkor már léphetsz is be a TeSzedd! Infopontba az e-mail címeddel és a jelszavaddal vagy Facebook profilod segítségével.

Forrás: http://szelektalok.hu/teszedd/

A Te szedd akcióról készült beszámoló az alábbi linken elérhető: