Túranaptár

2017. november 3.-5. Háromnapos téli hegyi túra

Egyesületünk az év utolsó magas hegyi túráját a Dolomitok (Dél-Tirol,Olaszország) legmagasabb csúcsára,a Marmoladára (3342 m.) tervezi. Maximum létszám 10 fő.

Indulás: november 3.-án reggel  5.00 órakor az egyesület székhelyéről

Érkezés:november 5. -én az esti órákban

Utazás:telekocsi rendszerben. A túra télies, magas hegyi környezetben zajlik,ennek megfelelően a kötelező felszerelés: hágóvas,jégcsákány,kötél (a gleccseren való átkeléshez) beülő heveder,sapka,kesztyű,meleg ruházat! A nehéz terepviszonyok és a megerőltető táv miatt csak gyakorlott, tapasztalt hegyi túrázók jelentkezését várjuk!

A szintkülönbség:kb. 1200 m.

Túravezető: Szűcs Attila

2017. augusztus 19. Egynapos gyalogtúra Szálkán

Program:

Egynapos túránk során bejárjuk a Szálkai-tó körüli erdőket, különösen a fiatal akácosokat. Reményeink szerint az augusztus hónapban hónapban esett csapadéknak köszönhetően a tájegységünkön honos erdei gombák közül az óriás pöffeteget sikerül felfedeznünk. A túrát követően a Szálkai strandon pihenünk, fürdőzünk.

Utazás: egyénileg, telekocsi rendszerben
Találkozás: Sárpilis, Rákóczi utca 1. szám alatti székhelyünk előtt 10.00 órakor

Túravezető: dr. Figler Hedvig

Érdeklődni a +36 30 867-3677 mobilszámon lehet.

2017. augusztus 4.-13. ig   Tengeri kajak és gyalogtúra Montenegróban!

Első nap kiutazás Montenegróba, Budva városka melletti Jaz-öbölbe, ahol egy tengerparti kempingben lesz a szállásunk. Fürdőzéssel és napozással kipihenjük az utazás fáradalmait.

Második nap kajakba ülünk és evezünk a Jaz-öbölben. Megkerüljük a Mogren-fokot majd kikötünk Nikola-szigeten és strandolunk, búvárkodunk. Késő délután visszaevezünk a kempingünkbe.

Harmadik nap, a Kotori-öbölben kajakozunk, Veriga-szoros,Szirti Madonna sziget és Perast kisváros lesznek a látnivalók.

Negyedik nap szabadprogram, strandolás, készletek feltöltése, vásárlás.

Ötödik nap a Balkán legnagyobb tavához a Skodrai-tóhoz autózunk, ahol ismét kajakba szállunk és felfedezzük a partvidéket. Virpazar faluból indulunk, ellapátolunk Grmozur, valamikori börtön sziget mellet, látunk majd sok pelikánt, kormoránt.

Hatodik nap ellátogatunk a Tara-kanyonba, ami a világ második legmélyebb kanyonja. Gyalogtúrázunk Tepca és Radovan Luka szórványtelepülések között. Szállásunk Zabljak hegyifalu egyik kempingjében lesz,a további túrák innen indulnak.

Hetedik nap gyalogtúrára túrára indulunk a falut körülölelő erdőkbe, ahol a magashegyi erdők szépségeit megcsodálhatjuk és kis szerencsével hazánkban ritka vagy egyáltalán nem honos gombafajtákra bukkanhatunk.

Nyolcadik nap egésznapos nagy túrára indulunk,megmásszuk a Bobotov-Kuk-ot ami 2523 méterével, Montenegró legmagasabb csúcsa!

Kilencedik nap kényelmesen tábort bontunk és elindulunk hazafelé,Magyarországra!

Találkozás: Székhelyünkön, augusztus 4.-én, 13.00 órakor

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!
Érdeklődni és jelentkezni a +36 30 4540486 mobilszámon lehet.

2017. július 22. Szálkai strand

Egynapos programunk során reggel 10.00 órakor meglátogatjuk a Szálkai strandot, ahol egy kellemes napot töltünk el pihenéssel, lazitással. Egyesületünk két egyszemélyes kajakot, gumimatracokat, tollasütőket biztosít a résztvevőknek, továbbá ingyenes úszásoktatást is szívesen ad alelnökünk az úszni még nem tudóknak.

Találkozás: Székhelyünkön, Sárpilis, Rákóczi utca 1. 10.00 óra

Szervező: dr. Figler Hedvig

A programon mindenki saját felelősségére vesz részt!

2017. július 8. Via ferrata túra- Csesznek

Program:

Egynapos túránk során a reggeli órákban érkezünk a Cseszneki várhoz, ahol a reggelit követően három kiépített via ferrata utat (Ostromlók Útja, Várpanoráma Út, Tálos Zoltán Emlékút)   végigjárjuk.

További információ:

www.vasaltutak.hu/via-ferrata/csesznek/

"A Bakony szívében, a Cseszneki vár aljában vezetnek Magyarország első Vasalt Útjai (via ferrata).

Az első három útvonalat (Ostromlók Útja, Várpanoráma Út, Tálos Zoltán Emlékút) a Csesznek És Környéke Egyesület úniós pályázatának keretén belül a Tatabányai Alpin Sportklub tagjai építették meg 2013-ban. Ezen Vasalt Utak(via ferrata) karbantarását az építő Tatabányai Alpin Sportklub végzi.2015-ben uniós pályázati forrásból száznál több sziklamászó utat és további két Vasalt Utat (via ferrata) épített ki a Tatabányai Alpin Sportklub. Ezek a Futrinka Ucca és az MZ/X. Ezeket a sziklamászó és Vasalt Utakat(via ferrata) a Tatabányai Alpin Sportklub kezeli."

Felszerelésbérlés: +36204219945

A via ferrata túravezetés, és oktatás a résztvevőknek ingyenes!

A Vasalt Utakhoz (via ferrata) szükséges felszerelést mindenki saját felelősségére használja!

18 éven aluliak csak felnőtt kísérete és felelősségvállalása mellett használhatják a felszerelést!

Találkozás: Szekszárd vasútállomás 6.30 óra

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!
Érdeklődni és jelentkezni a +36 30 4540486 mobilszámon lehet.

2017. június 10. Egynapos gyalogtúra Szálkán

Program:

Egynapos túránk során bejárjuk a Szálkai-tó körüli erdőket. Reményeink szerint a május hónapban esett nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően a tájegységünkön honos erdei gombák közül sokat sikerül felfedeznünk. A túrát követően a Szálkai strandon pihenünk, fürdőzünk.

Találkozás: Szálka horgászcentrum parkolója 10.00 óra

2017. 04. 30.- 2017.05. 03. - Pádis fennsik Helyszin:Erdély,Románia

4 napos tavaszi gyalog túra
Indulás: 2017. április 28. péntek 6 órakor,telekocsi rendszerben Szállás:2-4 ágyas panzióban. Étkezés:A helyszinen igényelhető félpanziós ellátás vagy saját magunknak is főzhetünk.A túra önköltséges(utazás,szállás) Biztositást mindenki egyénileg intézi.(nem kötelező de ajánlott!)

Program:

1. nap: Megérkezésünket követően máris bevetjük magunkat a karszt-fennsík közepébe. Az Elveszett-világ zsombolyait keressük fel, majd a havasi rétek legszebbikét, a Ponor-rét vidékét járjuk be.
2. nap: Kihagyhatatlan körtúra, mely a Csodavár hatalmas szájával indul. Lenyűgöző látvány a barlang 78 méter magas bejárata. Kis vízállás esetén a dolinák között a föld alatt tesszük meg az utat. Ami itt eltűnik, a Galbina-kitörésben jön a felszínre. Oda igyekszünk hát, majd a szurdokvölgyön áthaladva egy békésebb területre, havasi rétek és csodaszép fenyvesek alkotta vidékre. Utunk végeztével még két érdekességet, az Eszkimó- és a Bársza-jégbarlangot keressük fel.
3. nap: A Meleg-Szamos forrásvidéke mai érdeklődésünk tárgya. Bejárata, a Babilon-kapuja, melyen áthaladva jutunk az Aragyásza-barlangba. Itt láncok segítségével, fejlámpák fényében haladunk, hogy a barlang kijáratánál megpillantsuk a Szamos-bazár katlanát. Körbejárásával utunk során a karsztjelenségek teljes tárházával ismerkedhetünk meg.
4. nap: Levezető túra a Czárán-kilátóhoz és egy rövid túra a Körös mentén.

Találkozás: Szekszárd vasútállomás

2017. április 22. szombat- Gyalogtúra a Gemencben

Egynapos túránk során a pörbölyi Ökoturisztikai Központban találkozunk és gyalogosan bejárjuk a  Keselyűsi Fogadóépülettől induló Fekete gólya tanösvényt továbbá a szabadon látogatható útvonalakon megtekintjük az ébredező természet szépségeit. Hossz: 2500, Időtartam: 1 óra 30 perc

Bízunk benne, hogy sikerül a sárga gévagomba első termési hullámát kifogni és élőhelyén megtekinteni a gomba fejlődési alakjait!

Találkozás: Ökoturisztikai Központ, Pörböly 10.00 óra

2017. március 25. szombat  Érsekcsanád gyalogtúra

Egynapos gyalogtúránk során bejárjuk Baja és Érsekcsanád közötti ligetes, nyárfaerdőket, hátha rábukkanunk a szezon aktuális gombájára az izletes cseh kucsmagombára!

Találkozás: Székhelyünkön, Sárpilis, Rákóczi utca 1.   7.00 óra

Túravezető: dr. Figler Hedvig

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!

Az esetlegesen gyűjtött gombát kötelező a bajai piacon gombavizsglónak megmutatni!

2017 március 17-19 - Alacsony-Tátra,Szlovákia

Klasszikus magashegyi gyalogtúra télies körülmények között!

Három napos túra során az Alacsony Tátra gerincén a Gyömbér(Chopok alatti felvonó autóparkolójától) és a Dóval (Donovaly) közti szakaszt járjuk be.
Péntek este kiutazunk Beszterce Bányára, majd másnap kora reggel felbuszozunk a Trangoskához (Chopok csúcs alatti parkoló). Innen indul az első túránk a Gyömbér házhoz, ahol megállunk egy frissitőre. Innen indulunk a Gyömbér csúcsra, ahonnét  a Chopok, majd a Deres csúcsokon keresztűl egész napos hótalpas túrával eljutunk a Györki menedékházig. Itt töltjük az éjszkát.
Másnap kora reggel indulunk a háztól a Hédeli nyergen keresztül Dóvalba, ahonnét aztán lebuszozunk az autónkhoz Beszterce Bányára.

Találkozás: Szekszárd vasútállomás

2017. január 27. 28. 29.

3 napos gyalog és sifutó túra a Szlovák Paradicsomban (Slovensky Raj)

1.nap:Kiutazás,érkezés a déli órákban.Szállás elfoglalása után egy rövidebb gyalogtúrát teszünk a befagyott Hernád folyó sziklák közötti áttörésében
Erdőalja (Podlesok) településről indulunk a Kolostor -szakadékig (Klastorisko-roklina). Táv:3,5 óra.

2.nap:Vegyes, kombinált túrára indulunk kora reggel.Először gyalogosan felkapaszkodunk a Sucha-Bela szurdokban a Glac-fensikra,ahol sifutó lécekre váltunk és az érintetlen hómezőkön,erdőkben és erdőszéleken csúszkálunk léceinkkel.Sötétedés előtt egy széles erdészeti úton lesiklunk a parkolóba.

3.nap:Sielünk a Dedinki-Biele-Vody lesiklópályáin,majd haza indulunk.

Találkozás: Szekszárd vasútállomás illetve Hrabusice,Privat Cujova Panzio

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt!
Érdeklődni a +36 30 4540486  mobilszámon lehet.