Kertészkedjünk!


Egyesületünk tagjai között szenvedélyes hobbikertészek is vannak, akik évről-évre sikeresen kísérleteznek egynyári virágok magról vetésével, bio zöldségtermesztéssel, fás szárú dísznövények dugványról szaporításával. Egyesületünk célja, hogy szűkebb, illetve tágabb környezetünket önkéntes munkánkkal és az általunk termesztett dísznövényekkel, virágokkal szépítsük, vidámmá, színessé, természetközelibbé tegyük!

2018. évi közterületi önkéntes munkáink

2017. évben több fás szárú növényt is sikeresen szaporítottunk, például szeldelt levelű ecetfát, ginko bilobát,  selyemakácot. Ezek nagyobb részét kiültettük közterületre, másik részét elajándékoztuk a helyi lakosoknak. Székhelyünk környezetét egész évben rendezetten tartottuk, egynyári virággal díszítettünk mindent, amit csak lehetett. Önkénteseink örömmel és szívesen szépítik falunkat! 

Gutai István író, a paksi Pákolitz István Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója ajándékozta 2018.11.02.-án településünknek ezt a szép platánfa csemetét. A legjobb helyet kerestük számára, ahol zavartalanul hatalmas fává cseperedhet, ezért a parkba ültettük egy üres területre. Köszönjük szépen az ajándékot, örömmel gondját viseljük!

2017. évben a Sárközi Lakodalomra meghívott erdélyi testvér településünk,  Kilyén delegációja hozta községünknek ajándékba ezt a csodálatos székelykaput. A végleges helyére történő felállítás után sokáig üres maradt a környezete. Idén egyesületünk felvállalta az örökzöld növények kiválasztását, beszerzését és elültetését. Alacsonyan növő örökzöldeket ültettünk, háttérben két magasabbra növő tujával. Természetesen nem bízzuk ezt a mini parkot sem a természet gondjaira, önkénteseink egész évben figyelni fogják fejlődésüket!

2018. októberben elkezdődik a Mózes ház felújítása a Vidékfejlesztési Pályázatból nyert 40 millió Forintból. Az épület előtt három 15 év körüli, egészséges vérszilva fa áll, amelyek lombja teljesen eltakarta az épület homlokzatát, akadályozva a felújítást. A fákat szakszerűen megmetszettük, sebkezelővel lezártuk a sebeket. 

Egyik támogatónk még 2017. ősszel nekünk ajándékozta a kertjében lévő sok- sok éves pálmaliliomot. Idén kora tavasszal sikerült tőosztással szaporítanunk az anyatövet, a sarjakat kiültettük az utcatáblánk, a turista tábla és egy fa tövébe. Őszre nagyon szépen megerősödtek, nagyon dekoratívak, ezért jövőre mind a 12 utcanévtábla tövéhez ültetni fogunk! Ha sikerül a lakosoktól még több sarjat beszerezni, akkor megkezdi a pálmaliliom hódító hadjáratát Sárpilisen! :)

Településünk központjában található füves park a 2017. júliusában megtartott Jubileumi Sárközi Lakodalom központi helyszíne volt, ezért a benne található rózsaszigeteket sajnos felszámolásra került. Idén ősszel önkénteseink segítségével 30 darab rózsatövet telepítettünk a virágszigetekbe és a kopjafa köré, hogy jövőre ismét virágos, szépen gondozott park legyen!

Rákóczi utca

Az idén is virágkoszorúval díszítettük a székhelyünk előtt található kutat valamint gondozásba vettük a szomszéd 90 éves néni utcai virágoskertjét. Ide orgonabokrokat és évelő kokárdavirágot ültettünk. 


Mivel foglalatoskodtunk a kertben 2017-ben? 

15 féle egynyári virágmagból neveltünk palántát, és mostanra megtudtuk, hogy mely fajták alkalmazkodtak leginkább a Sárköz klímájához

A közterületi virágágyásokat gyommentesítettük, virágosítottunk

A székhelyünk előtt található 3 ágyást "örökbe fogadtuk" bevirágosítottuk, öntözzük, gondozzuk  (állítólag ezek a legszebbek :) 

Borostyánt szaporítottunk dugványozással, majd a szaporítványokat ősszel kiültetjük közterületre

Szomorú fűzfát szaporítunk dugványozással

Megpróbáljuk a falunkban található csodasövényt is hasonló módon szaporítani (eddig nem túl sok sikerrel)

Tuját nevelünk magról

Selyemakác, diófa, gesztenyefa és ecetfa csemetéket fogatunk örökbe és nevelgetjük őket székhelyünkön

Pálmaliliomot szaporítunk tőosztással és kiültetjük a csemetéket közterületre