2019. április 27. III. Sárpilisi magbörze

Mostanra hagyománnyá vált és legnépszerűbb rendezvényeink közé tartozik a tavaszi palánta és magbörze, amelyet a Sárpilisi Tájházzal együttműködve a Tájházi napok rendezvénysorozat keretében tartottunk meg. Az idén rekord mennyiségű palántát sikerült termesztenünk, amelyet falunk lakói örömmel magukkal vittek. Évről-évre egyre többen látogatnak el magbörzénkre, sok gyermek és fiatal is érdeklődik a kertészkedés iránt. Rendezvényünket szalonnasütéssel zártuk, amelyen vendégül láttuk látogatóinkat. Nagyon sok pozitív visszajelzés érkezik hozzánk év közben is, ezért jövőre is biztosan találkozunk! 

2019. március 23. "Te szedd!" önkéntesen a tiszta Magyarországon szemétszedő akciónk

2018.november 24. 

Várunk minden természetbarátot egy igazán csodálatos kiállításra a Sárpilisi Könyvtárba!

Bemutatkozik Dr Kalotás Zsolt természetfotós:

"1952-ben születtem Gyöngyösön.
Végzettségemet tekintve agrármérnök és vadgazdálkodási szakmérnök vagyok. Doktori disszertációmat ornitológiai témában írtam. Munkám kezdetektől a természetvédelemhez köt, az egyetemi diploma megszerzését követően a gyakorlati természetvédelmet megalapozó kutatás szférájában tevékenykedtem, majd az állami természetvédelem legfőbb szervezetéhez, a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal Madártani Intézetéhez kerültem, amelynek 1989-től vagyok vezetője.
1976-ban házasodtam. Feleségem Hajdú Gizella, fácánkerti Ökotoxikológiai Laboratórium osztályvezetője. Bár Budapesten dolgozom, Tolnán élünk. két gyermekünk - Emese és Csaba - egyetemi hallgatók.
Meglehetősen későn, csak 22 éves koromban vettem fényképezőgépet a kezembe, de már azzal a határozott szándékkal, hogy a természettől ellesett pillanatokat megörökítsem. A természetben már ekkor jól eligazodtam, hiszen eszmélésem óta a vadon élő állatok és növények érdekeltek a legjobban.
A fotózásban teljesen autodidakta úton tanultam az alapokat. Nagy szerepet játszott fejlődésemben, hogy a természetfotón keresztül szerzett barátságok nyomán lehetőség nyílott a tapasztalatok kicserélésére. Jelentős változás akkor következett be fotós pályafutásomban, amikor néhány hasonló életfelfogású természetfotós barátommal 1989-ben megalakítottuk a Magyar Természetfotósok Szövetségét, a naturArt-ot, amely a természetvédelem elveinek szigorú megtartása mellett a természetfotózás magas művészi szintre emelését vallja. Nem titkolt célunk a valóban etikus művészi természetfotó térnyerésének elősegítése volt, amely közel tíz éves erőfeszítésünk hatására ma már megvalósulni látszik.
Munkahelyi elfoglaltságom miatt sajnos sokkal kevesebb időm marad a fotózásra, a pályázatokon indulásra és saját kiállítások szervezésére, mint azt szeretném. Eddig kb. l.3000 természetfotóm jelent meg könyvekben, természetvédelmi magazinokban, szaklapokban, természetvédelmi kiadványokban, képeslapokon, plakátokon, CD-n. Magyarországon kívül is számos helyen jelentek meg képeim, így az USA-ban, Kanadában, Angliában, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, a volt NDK-ban, Svédországban, Finnországban, Ausztriában, Görögországban, Szlovákiában, Jugoszláviában.
Legnagyobb sikerem e téren, hogy 2002-ben első magyar természetfotósként publikálták fotómat a National Geographic magazinban.
Itthon több első, második és különdíjat nyertem a Búvár folyóirat pályázatain, a Nimród Fotóklub "Találkozás a természettel" pályázatán, az "Év természetfotósa" pályázatokon.
Külföldön díjjal jutalmazták képemet az ORWO "Pentacon pályázat" természeti kategóriájában.
Az "Év természetfotósa" pályázaton 1998-ban, 1999-ben és 2001-ben indultam, 16 különböző díjat nyertem és összesen 44 képemet állították ki, amelyeket így bemutattak Budapesten kívül az ország több nagyobb városában (Szekszárd, Békéscsaba, Pécs, Debrecen, Ajka, Pápa, Balatonalmádi stb.).
Legnagyobb szakmai elismerés számomra, hogy 2001-ben sikerült elnyernem Magyarországon az "Év természetfotósa" címet.
Önálló kiállítással Tengelicen, Budapesten és Szekszárdon mutatkoztam be. Alkotócsoport tagjaként több kiállításon is megjelentek a képeim, így a naturArt "Természet gyöngyszemei" válogatásban Budapesten, Szolnokon, Tapolcán. A naturArt rendszeres éves budapesti kiállításain, a 2002. évi ÖKOTECH kiállításon is láthatók voltak képeim. A "Tolnai Természetfotósok Tárlata" című vándorkiállításon Tolna megyében jelenleg is bemutatják képeimet.
A naturArt szervezésében Dániában, Franciaországban és Indiában láthatták kiállított fotóimat. A legnagyobb nyilvánosságot azonban kétségkívül Budapesten, a Metró Galéria kiállításán, a Metró szerelvényeiben kiállítva kaptak fotóim, ahol 3 héten át naponta kb. 1 millió utas ismerkedhetett meg velük.
Nikon rendszerrel, Nikon F-4 és Nikon F-801 S gépekkel dolgozom. Legszívesebben a Nikon 2,8/105-ös makróját, valamint a hosszabb gyújtótávolságú 4/300 IF ED-t és a 4/600 IF ED-t használom.
Kizárólag diára fényképezek. Legkedvesebb témáim a mikrovilág, és a madarak világa.
A dokumentáláson túl a természeti folyamatok, mozgások időbeni leírását igyekszem képpé formálni. A természetfotózás számomra nem csupán pihentető kikapcsolódás, természetvédő hivatásom kiteljesedése, hanem életforma is."
Megjelent könyvei:
Nemzeti parkok Magyarországon - Természet és táj (Alexandra Kiadó)
Az albumot a Könyvtárosok Országos Egyesülete és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 2005-ben az "Év könyvének" választotta.
A Fitz József-díjat a szerző, dr. Kalotás Zsolt a XII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon vehette át.
A Duna-Dráva Nemzeti Park - A folyók felségterülete (Alexandra Kiadó)
Az album 2005. decemberében jelent meg.

2018. október 12. Kerékpárral Sárpilisen

Nagyon örülünk, hogy az Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola tanárai és diákjai ellátogattak hozzánk és közelebbről megismerték településünket! Reméljük, hogy hagyományteremtő lesz ez az alkalom! Köszönjük az emléklapot!  

2018. október 3. 

Kedves gyerekek, fiatalok! Szeretettel várunk benneteket  október 3.-án a könyvtárba! Játékos, kötetlen foglalkozás keretén belül megismerkedhettek a téli madáretetés fontosságával, az etetőanyagokkal és azokkal a madarakkal, amelyekre itt Sárpilisen számíthatunk majd a hidegebb napokon. Megnézzük a Magyar Madártani Egyesület által a téli madáretetésről készített érdekes videóit, lesz madárfelismerés játék, és meglepetésként élő madarakat is hozunk! 

2018. május 26.

Szeretettel várjuk a Sárpilisi gyermekeket az óvoda udvarában május 26.-án reggel 9.00 órától a Sárköz Természetjáró Egyesület standjához, ahol a 2018. a madarak éve szellemiségét osztva madarakkal kapcsolatos játékokkal szórakoztatjuk a vállalkozó szellemű apróságokat. A sportos fiatalok zsákba futhatnak, célba dobhatnak, ügyességi fajátékokat próbálhatnak ki. Aki pedig inkább kreatív kihívásra vágyik, az megpróbálhatja összerakni a madárodú-legót, megtalálni a kivezető utat a labirintusból, vagy madárfelismerésben mutathatja meg tudását. Minden ügyes kis versenyző cukorkát és zsetonokat  kap, amelyeket majd a büfében beválthat kisebb nagyobb meglepetésekre! 

Az idei évben is szeretettel várjuk magbörzénkre a kertészeket! A tavalyi kérésnek eleget téve, sokkal több virágpalántával és újdonságként zöldségpalántával is készültünk! 

A Sárköz forró, száraz klímájához leginkább alkalmazkodott virágainkból tavaly bőségesen szedtünk magot, ezek: bársonyvirág, bíbor amaránt, kukacvirág, petúnia, kokárdavirág

Gazdára váró virágpalántáink: bársonyvirág, kokárdavirág, kék búzavirág, petúnia, körömvirág

Zöldségpalántáink: paradicsom, káposzta, karalábé, zeller


2017. évi rendezvényeink

Egyesületünk 2017. évben sikeresen pályázott a Nemzeti Együttműködési Alap által meghirdetett NEA-MA-17-SZ pályázaton szakmai programja megvalósítása érdekében. Településünk életében elsőként rendeztük meg az I. Sárpilisi magbörzét, a Virág ünnepe rendezvényünket, és a Szépitsük Sárpilist! közösségi összefogáson és önkéntességen alapuló rendezvényünket. 2017. szeptember 16. - Sárpilis A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció!


Meghívó

Program

A helyi lakosság részére előadást tartunk a Sárköz klímájához leginkább megfelelő egynyári virágok fajtaválasztékáról, magról szaporításáról, gondozásáról. Az előadást követően magbörzét tartunk, ahol a résztvevők saját maguk által szedett virágmagjaikat szétoszthatják, illetve beszerezhetnek újakat. A résztvevők színes tájékoztatót kapnak az elhangzottakról. Itt hirdetjük meg az első alkalommal a "Legszebb virágoskert" versenyt, amely során a zsűri 2017. június 30-án pontozza a benevezett virágoskerteket, és az első 3 helyezett a kertészkedéshez kapcsolódó ajándékot kap, a többi résztvevő pedig oklevelet.

Rendezvényünkről:

A Sárköz Természetjáró Egyesület 2017. április 29.-én 16.00 órakor tartotta a "Sárköz virágai" rendezvény keretén belül az első Sárpilisi magbörzét az iskola épületének ebédlőjében. Az országban másutt az utóbbi fél évtizedben a magbörzék immár népszerű események, főleg alternatív- és ökológiai gazdálkodói körökben, Sárpilisen azonban ez a mostani volt az első közösségi magbörze!

A börzéhez szükséges felszerelés (kis zacskók, papírtálcák, cserepek, virágládák) biztosításán túl gondoskodtunk arról is, hogy a magkínálatban igazi tájfajták is legyenek, továbbá rengeteg szobanövény csemete is várta új gazdáját. Az érdeklődőknek üdítőn és szárazsüteményeken kívül egy kiadvánnyal is kedveskedtünk, amelyben bemutattuk a Sárköz klímájához leginkább alkalmas egynyári virágokat.

A Sárköz, mint peremtáj nemcsak felépítésben, szerkezetében, morfológiájában határ, hanem éghajlatilag is. A napfénytartam: 2000-2050 óra/év között alakul. Ez a terület pedig az ország egyik legnapsütöttebb része. A kistáj éghajlata mérsékelten meleg-mérsékelten száraz. Az éghajlati-időjárási elemek (a hőmérséklet, a napfénytartam és a csapadék) átlagértékei a déli területeken általában magasabbak, mint a északin. Az évi középhőmérséklet északi részén 10,5 °C, a délin 10,6-10,7 °C. A csapadék évi mennyisége 600-650 mm.

Klímánkhoz tehát a hosszú tenyészidejű, szárazságtűrő virágok alkalmazkodtak a leginkább, úgy, mint a büdöske, legényrózsa, vadpetúnia, kukacvirág, levendula, dísznapraforgó, őszirózsa.

Látogatóinknak ezekből a virágokból is kínáltunk magokat, illetve többféle virágpalánta is felajánlásra került.

Információs táblánkon bemutattuk a hosszú, közepes, és rövid tenyészidejű virágfajtákat, továbbá a magról vetés és palántázás fortélyait. A zöldségtermesztőknek is kedvében szerettünk volna járni, ezért a www. gazigazito.hu oldalról letöltött grafikán bemutattuk a különböző zöldségek fényigény szempontjából ideális ültetési helyét. Különleges, olcsó és könnyen megvalósítható kerti dekorációkat is bemutattunk.

A rendezvényen egyesületünk elnöke, Dr Figler Hedvig interjút adott a Sárpilisi Helyi Televíziónak, amelyben bemutatta egyesületünk céljait, és a 2017. évben tervezett, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásából finanszírozott programjait.

Egyesületünk egyik legfontosabb célkitűzése volt a 2017. évben, hogy a 2017. július 14.-16. között Sárpilisen megrendezésre kerülő 50. Jubileumi Sárközi Lakodalom hagyományőrző rendezvény részét képező "Tiszta, virágos Sárköz" versenyben településünk a verseny történetében először elnyerje az első helyet és magáénak mondhassa a vándorserleget. A magbörzén résztvevőket ennek érdekében arra kértük, hogy udvarukban, és házaik előtt lehetőleg minél több virágot ültessenek. Kezdeményezésünket a résztvevők és később a lakosság is pozitívan fogadta, és sokan nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a versenyben sikeresen szerepeljen kis falunk.

Nagy örömünkre a magbörzén az összes cserepes szobanövény és virágpalánta új gazdára talált, és sok-sok felesleges virágmag bekerülhetett az anyaföldbe.

Résztvevőink visszajelzése alapján jövőre korábbi időpontra (március hónap) szervezzük a magbörzét, sokkal nagyobb mennyiségű virágpalántával készülünk, és újításként zöldségpalántákat is beszerezhetnek a kertészkedni vágyók. Nagyobb hangsúlyt fektetünk a magbörze népszerűsítésére, reklámozására, ugyanis sokan jelezték a rendezvényt követően, hogy szívesen eljöttek volna.

Összességében sikeres volt a rendezvény, a Tolna Megyei Népújság 2017. május 4.-ei számában rövid összefoglaló is készült róla.

Ezúton is köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatását, egyesületünk tagjainak a szervezéssel kapcsolatos munkát, a résztvevőknek pedig az érdeklődést és a sok-sok magot és palántát! Találkozzunk jövőre újra a II. Sárpilisi magbörzén! 

Fotók

Meghívó

Program

Hagyományteremtőnek szánjuk ezt a napot. A rendezvény napján a résztvevőknek rövid ismertetést tartunk az egynyári virágpalánták kiültetésének technikájáról, bemutatjuk a szükséges eszközöket. Ezt követően az egyesületünk által megtermelt és az önkormányzat által vásárolt virágokat kiültetjük közterületre. Önkénteseink másik csoportja a település utcáin szemétszedést végez. A rendezvényekkel szeretnénk feléleszteni az emberekben a közösséghez tartozás érzését, bemutatni a fiataloknak, gyerekeknek, hogy a kertészkedés, a szemétszedés nem szégyen, ellenkezőleg, elismerést érdemlő tevékenység.  

Rendezvényünkről:

Egyesületünk székhelyén az idén kísérleti jelleggel 15 féle egynyári virágmagból neveltünk síkfólia alatt, illetve virágládában virágpalántát, amelyet falunk közterületi virágágyásaiba terveztünk kiültetni. Az idei év tapasztalatai alapján a büdöske és a mézvirág bizonyult a legjobb választásnak, gyorsan fejlődnek a palánták fűtés nélkül is és jól bírják a palántázást. Tagjaink és önkéntseink közreműködésével már április hónap végén megkezdtük a közterületi virágágyások gyommentesítését, előkészítettük a talajt a virágosításhoz. Április hónap végén kiültettük az általunk termesztett büdöskét és mézvirágot 3 virágágyásba, illetve a főutcán található kút köré. Legnagyobb örömünkre ezek a virágok megeredtek és mivel szárazságtűrőek, sokkal erőteljesebben fejlődtek és szebben díszítenek, mint az előnevelt cserepes egynyáriak. Május hónap elején az önkormányzat által vásárolt nagyobb mennyiségű egynyári virágpalántákat a közfoglalkoztatott dolgozókkal együtt telepítettük.

Rendezvényünk napján, 2017. május 27.-én a reggeli órákban kiültettük az önkormányzat által vásárolt, továbbá az egyesületünk által megtermelt, de lassabban fejlődő egynyári palántákat a még üres virágszigetekbe, a már telepített ágyásokat kigazoltuk, megöntöztük. Ezt követően bekapcsolódtunk az önkormányzat által ugyanezen napra szervezett gyermeknapi programba, ahol a településünkön működő egyesületek játékos vetélkedőkkel szórakoztatták a gyermekeket. A Sárköz Természetjáró Egyesület standjánál a gyermekek különböző nehézségű labirintusból keresték a kivezető utat, a kisebbek színes fotókirakóval szereztek cukorkát és a büfében beváltható zsetonokat, valamint páros lépegetővel és célbadobással tettük próbára az ügyességüket. Játékaink nagyon népszerűek voltak, jövőre ugyanezekkel és további népi játékokkal ismét szeretnénk részt venni ezen a közösségépítő, jó hangulatú rendezvényen.

A gyermeknapi programok végén egyesületünk tagjai és önkéntsei a közterületeket megtisztították az eldobált szeméttől. Egyesületünk a rendezvény zárásaként bográcsos gulyással és zenei műsorral köszönte meg az önkénteseknek és segítőknek az egyesületünk céljainak megvalósításában tett segítségüket, közreműködésüket. Bízunk benne, hogy jövőre is lehetőségünk lesz ezt a közösségi kezdeményezést folytatni, és a program során felmerült sok-sok új ötletünket megvalósítani!

Ezúton is köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap támogatását!

Fotók

Meghívó

Program

A rendezvény kezdő programja egy előadás, amelynek keretében ismertetjük az oltott mész felhasználásának történetét, népi hagyományait. Gyakorlott festő szakember ismerteti a mész előnyeit a műanyag alapú festékekkel szemben, továbbá a bekeverésének és felhordásának technikáját. Ezt követően a megjelent résztvevőkkel és önkénteseinkkel az előzőleg engedélyezett objektumokat lemeszeljük. Önkénteseink másik csoportja a település utcáin szemétszedést végez, jó példát mutatva a lakosságnak.   

Rendezvényünkről:

2017. évben egyesületünk legsikeresebb programja volt a "Szépítsük Sárpilist" közösségi kezdeményezés. Településünk adott otthont az idei évben a Sárköz legnagyobb ünnepének, a Sárközi Lakodalomnak, amelyre nagyszámú látogatót vártunk. A rendezvény része a "Tiszta, virágos Sárköz " verseny. Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis települések delegáltjaiból álló zsűri végigjárja a településeket és a közterületek gondozottsága, virágosítása, középületek megjelenése, és a teljes településkép alapján pontozza a településeket. A győztes település polgármestere a lakodalmi ünnepségen veheti át az előző győztes település polgármesterétől a vándorsereleget, amelyet a következő hagyományőrző lakodalomig magáénak mondhat. Egyesületünk az önkormányzat maximális  támogatásával célul tűzte ki, hogy idén, először a verseny több mint 15 éves történetében, Sárpilis elhozza a vándorserleget. Ennek érdekében hirdettük meg a "Szépítsük Sárpilist!" felhívást, amelynek keretében az üresen álló, elhagyott ingatlanok, önkormányzati, egyházi tulajdonban álló ingatlanok külső megjelenését szépítettük hagyományos anyagok, többnyire mész felhasználásával. Felhívásunk hatására a falunk lakói egy emberként mozdultak meg, és sorra szépültek a homlokzatok, kerítések. Külön említést érdemel a Kossuth utca, amely a kezdeményezés hatására falunk legszebb utcája lett! 

Rendezvényünk napján, 2017. június 17.-én tagjainkkal és önkéntseinkkel találkoztunk a székhelyünkön, ahol a meghívott festő szakember rövid tájékoztatást tartott az eszközök helyes használatáról, a mész bekeverésének technikájáról, majd az előzőleg engedélyezett, önkénteseink által kijavított falfelületeket lemeszeltük. Igy szépült meg többek között a református parókia, a faluház, több 100 évnél idősebb magtároló külső fala és a főutcán található téglakerítések. Nagy örömünkre önkéntseink között, velünk együtt dolgozott falunk polgármestere és két települési képviselő is. A fárasztó, de nagyon látványos erdményt hozó munkánk meghozta az eredményét: 2017. július 10. napján tartott falubejárás során a zsűri maximális pontszámot adott Sárpilisenk, így 2 évig bizonyosan miénk a "Tiszta, virágos Sárköz" vándorserlege! 

Köszönettel tartozunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Együttműködési Alap fenntartóinak, támogatásuk nélkül ez a siker nem valósulhatot volna meg ennyire rövid idő alatt! 

Fotók

Ilyen volt, ilyen lett!

Mi az a TeSzedd!?

A TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban "nagytakarítanak" a TeSzedd! önkéntesei. Azért szervezzük meg ezt a mozgalmat minden évben, hogy közösen megtisztítsuk szűkebb-tágabb környezetünket. Ha tetszik a kezdeményezés, gyere és regisztrálj! Ezt az e-mail címeddel vagy a Facebook profiloddal tudod megtenni. Ha előbbit választod, akkor keresd visszaigazoló levelünket postafiókodban. Ha a regisztráción túl vagy, akkor már léphetsz is be a TeSzedd! Infopontba az e-mail címeddel és a jelszavaddal vagy Facebook profilod segítségével.

Forrás: https://szelektalok.hu/teszedd/

A Te szedd akcióról készült beszámoló az alábbi linken elérhető:

https://www.teol.hu/tolna/kozelet-tolna/megtisztulva-908973/