Via ferrata túrák

Mi is az a via ferrata? A via ferrata vasalt utat jelent.A vasalt utak egyik legfontosabb eleme a biztonsági sodrony - ehhez kapcsolódik egyéni speciális védő felszerelésünk -, mely a túra kezdetétől a túra végéig garantálja épségünket. A nehéz, kitett, vagy éppen veszélyes helyeken mesterséges fém korlátok, lépcsők, kapaszkodók segítenek az előrejutásban. Ez egy modern túrázás, modern hegymászás korszerű eszközökkel, amely során csodálatos helyeken, és a legváltozatosabb terepen (erdőkben, folyómedrekben, szurdokokban, hegyeken) túrázhatunk, sportolhatunk. Bárki végezheti legyen az fiatal, idős, profi sportoló, vagy kezdő, aki éppen csak most kezd barátkozni a mozgással. 

A Via ferrata túrákhoz speciális felszerelés szükséges, ami elengedhetetlen a biztonságos mászáshoz. Ha csak kipróbálni szeretnéd a via ferrátázást, az eszközöket bérbe is veheted, nem kell megvásárolnod. A felszerelés részét képezi egy, az UIAA (Nemzetközi Hegymászó Szövetség) által jóváhagyott via ferrata szett, hegymászó sisak és via ferrata beülő, valamint ajánlott egy via ferrata kesztyű használata is.


Via ferrata túráink:
Csesznek:
Kalandtúránk a vár melletti Kőmosó-szurdokból induló via ferrátákon fog zajlani. Öt vasalt utat találhatunk itt, különböző nehézségi fokozatban. A Futrinka Ucca (B-C) és Ostromlók útja nevű via ferrata (B-C - közepesen nehéz) a kezdő sportolókat célozza meg meredek falaival. A Várpanoráma út (C-D - nehéz) már igényel némi tapasztalatot, de akitől nem idegen a rendszeres mozgás ne habozzon, vágjon neki! Legnehezebb ferrátaként a Tálos Zoltán emlékút (E) és az MZ/X (E) zárja a sort, mely rövid, azonban komoly kihívást nyújt a hódítóinak.


Tatabánya
Aki már ismeri és szereti a Cseszneki ferrátákat az Tatabányán sem fog csalódni. Sőt!
A Tatabányai Vasalt Utak összességében hosszabbak és technikásabbak, mint a cseszneki via ferráták. A leghosszabb út 300 m-es (Hétvezér Út), a legnehezebbnél (Kata Út) pedig igencsak erősen kell szorítani a drótkötelet a feljutáshoz. A Kata úthoz az erőn kívül ajánlatos mászócipőt magunkkal vinni. Ez nem csak a mászást könnyíti meg, de a kőzetet is jobban kíméli, mint a sportcipő. Ez az E-F-es (a valós nehézséget majd eldöntitek Ti) via ferráta nem kezdőknek való.
Aki tapasztalatlan, vagy nincs túl jó erőnlétben, azt az Öt Vezér Utón kí sérjük végig. Ez a variáns a Hétvezér Út első vietnámi hídjától indul, kihagyva a kezdeti nehezebb részt. A 260 méter hosszú C nehézségű via ferráta gyönyörű falsávokon és kalandos kötélhidakon vezet fel a fennsíkra.


Cuha-völgy:
A Cuha-völgyi via ferrata egyik útvonala, a Bucsek Henrik Emlékút "C" jelzést kapott, ami azt jelenti, hogy kezdők és gyerekek számára is ideális pálya. A hazai hegymászás nagy alakjának, Bucsek Henriknek emléket állító via ferrata út Magyarország jelenleg leghosszabb, 350 méteres "vasalt útja". 
.


Kajaktúra a Gemencben 

A Gemenc  hazánk egyetlen egybefüggő, ártéri erdősége számtalan természeti csodát rejt,  dunai mellékágai,morotvái megfelelő vizállásnál kajakkal,kenuval minden nehézség nélkül végigevezhetőek. Túráink a Baja Dunafürdőnél található Bárka Pihenőháztól indulnak. 

https://www.facebook.com/B%C3%A1rka-Pihen%C5%91h%C3%A1z-Gemenc-109208449141836/

Gyalogtúrák

Gyalogtúrákat hazánk valamennyi tájegységében szervezünk, túracélpontjainknak csak a fantázia szab határt! Kedvelt gyalogtúráink a Szálkai tavat övező erdők, Gemenci ártéri erdők, a Mecsekben a Zsongor-kő, Kisújbánya ,Cigány-hegyi kilátó, és a Zengő túraútvonalai. Túráink rendszerint egynaposak, telekocsi rendszerben, önköltséges áron bárki részt vehet rajtuk! Túrázz velünk Te is!


"Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből. Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak."

Wass Albert